{{filter.label}}

Sommerhuse i Aakirkeby

Indlæser ferieboliger

Ingen ferieboliger blev fundet

Aakirkeby ligger mellem Rønne og Nexø og det er øens 3. største by. Byen har et blomstrende turist og handelsliv. Handelsstandsforeningen er meget aktiv, de bruger mange kræfter på at forskønne og renovere gamle bygninger, til stor glæde for såvel byens indbyggere som gæster.

Byens midtpunkt er torvet , hvor der er udendørs servering og butikkerne omkring torvet er med til at give en særlig stemning. Det er også på torvet at man kan se Paul Renslets gæs, der er støbt i bronze. Samme kunstner har også skabt en kæmpeløvfrø, der står udenfor Natur Bornholm.

Historie:

Aaakirkeby blev købstad i 1346, men byen har haft betydning langt tidligere, det fortæller den smukke Skt. Hans kirke eller Å kirke om, der er ikke så mange middelalderbyer tilbage i Aakirkeby, faktisk er det kun kirken, men man ved at byen har haft et middelalderligt hospital ved navn Skt. Hans hospital, det lå isoleret uden for byen, da man behandlede spedalske på hospitalet. I 1680 blev hospitalet flyttet, det er en fredet bygning der i dag ligger lige syd for kirken.

Aakirkeby er den eneste købstad som ikke ligger ved havet, men da man i 1900-tallet byggede de bornholmske jernbaner var byen et trafikknudepunkt og det betød også at byen udviklede sig, som idag kan ses i byens arkitektur.

Aakirkeby har ikke levet af fiskeri og søfart, men af den frugtbare landbrugsjord, som har være grunden til at byen har udviklet sig rent økonomisk. De sidste 15 år er byen vokset og blevet centrum for handel, mange af øens indbyggere handler i byen, det gælder også de mange turister som bor i sommerhusene ved sydkysten

Geologi:

I udkanten af Aakirkeby kan man opleve et geologisk fænomen, nemlig det der hedder den Fennokandiske Randzone, man kan se en brudlinje der deler øens nordlige del med granitfjeld og den sydlige del med sandstenlaget.Det er et ældgammelt fænomen og man kan nærmest gå over denne brudlinje, et skridt på 1,2 milliarder år, og det er ikke blot en bornholmsk brudlinje, men også en europæisk. Bornholms undergrund er delt i 2, det ældgamle grundfjeld og de yngre aflejringer som består af sandsten, disse bevægelser skyldes 2-300 millioner gamle jordskorpe bevægelser, dengang var undergrunden ikke delt i 2 og Bornholm var bare en lille del af den større europæiske kontinent plade. Kontinentpladen presses fra Afrika , men Europa gav først efter , efter længere tids pres, det kollapser på tværs, der er idag en forskydning af jordlagene, med en 50 -150 kilometer bred zone på tværs gennem Europa, denne zone kaldes Tornquist zonen, eller Fennoskandiske Randzone.

Seværdigheder:

Å kirke er den største og den ældste kirke på Bornholm. I middelalderen var kikren viet til Sct. Johannes og hed derfor Skt. Hans kirke, den er bygget i 1100-tallet med 2 tvillingetårne. I 1874 blev kirken restaureret, men fjernede begge arkademurerne og derved fik kirken sin nuværende udseende. For at bevare kirken blev der foretaget endnu en restaurering i 1968.

Sommeraktiviteter i Aakirkeby:

Om sommeren er der mange aktiviteter , der er musik og der er hestevognskørsel på torvet i Aakirkeby. Hver tirsdag og torsdag er der stort kræmmermarked, om vinteren er Aakirkeby omdannet til en juleby, den er faktisk kendt som den mest julede by. Man begynder 1,.Søndag i advent, hvor julen synges ind, børnene vækker julemanden og han tænder juletræet, der er gratis hestevognskørsel, æbleskiver og risengrød til alle. 4. Søndag i advent uddeler julemanden godter til alle børnene, og den 27. december afholdes det traditionelle juleafdansningsbal.

Natur Bornholm:

Et eldorado for både børn og voksne, det er et stort oplevelses center, hvor man kan opleve tidsrejser, jordskælv, dinosaurer, akvarium, levende krokodiller m.m. Hele centeret er 3.000 kvm. stort. Besøget på centeret vil typisk begynde i biografen, hvor man kan opleve Bornholms natur, helt tilbage til fortiden af jordskælv og dinosaurer, når man har oplevet denne film vil man helt klart blive inspireret til at bevæge sig videre ud i den bornholmske natur. Der arrangeres aktiviteter og offentlige ture rundt på Bornholm. Hele sommerferien er der arrangeret mange ture, det vil man kunne følge ved at anskaffe sig en eventskalender. På centereter der naturvejledere der byder velkommen og arrangerer underholdning

Sport og Spænding:

Bornholms Brandpark er navnet på en travbane der ligge midt på øen i Almindingen skov. Aakirkeby kan ikke prale af havudsigt men til gengæld har de nordeuropas smukkeste travbane. Det er godt nok en lille travbane, godt 580 meter lang, hvilket betyder at man kan komme tæt på hestene, man kan besøge staldene og se hvordan man spænder for. På nogle dage er der gratis ponyridning, der er desuden en stor legeplads til børnene, der er gratis adgang op til 18 år. Man kan også prøve totalisator spil på banen. Besøg Bornholms travbane med hele familien, noget i sent vil glemme, her er sport, hygge, spænding og travsport. Der er restaurant men du kan også vælge at tage en madkurv med, og nyde frokosten i naturen

Boderne havn:

Boderne er den havn der ligger tættest på Aakirkeby, vanddybden i havnen er ikke særlig dyb, ca 1 meter, men du finder både joller og små lystbåde og ved havnen ligger også nogle små charmerende fiskerhytter,. men du kan også vælge at overnatte i sheltere. Gå på opdagelse i modebutikken i nærheden og nyd en middag i restauranten, gå en tur langs stranden eller slap af ved den fine strand, der er toiletter og parkeringsplads ved stranden.
Klik for at vise kortet