{{filter.label}}

Sommerhuse i Gudhjem

Indlæser ferieboliger

Ingen ferieboliger blev fundet

Den lille unikke bjergby Gudhjem ligger på Bornholms nordlige del, byen er besøgt af mange turister, for nogle er det kun et par timers ophold for at besøge byens seværdigheder, byen er bygget i et klippefyldt terræn fra skærgården og til den 48 meter høje bjergvæg Bokul, det er værd at bestige Bokul derfra har man nemlig en fantastisk udsigt over byen de røde tage havnen og havet.

Hvis man kommer ind på den anden side af landevejen er der en spændende skov med en lille skovsø ved navn Gråmyr, som er fyldt med smukke røde åkander, hverkan man om sommeren slappe fuldstændig af i stilhed og i eftersommeren kan man plukke blåbær. Oppe fra højdedraget ned i den smukke Holkadal med de majestætiske høje træer, det var her Gudhjems beboere holdt deres møder og fester i gamle dage.

Hvis man følger den bugtede grusvej op til kaffeslottet der knejser sig højt over byen eller man kan gå ned gennem dalen til Gudhjem og gå en tur i klippegaderne med de fantastiske klippepartier, de velholdte huse, salene bugten, Helligdomklipperne og Kunstmuseet.

Naturen omkring Gudhjem er noget ganske særligt, prøv at følge kyststien ud til Salene bugten, så har du en fantastisk udsigt for øje mod nordbornholm og i klart vejr kan du se helt til Sverige. Man kan fortsætte turen op til Helligdomsklipperne og kunstmuseet, tilbagevejen kan evt. med båden MS Thor, det sejler mellem Helligdomsklipperne og Gudhjem

Lidt syd for Gudhjem kan du gå nogle dejlige ture til fiskelejet Melsted det er nærmest et frilandsmuseum med velbevarede bindingsværkshuse, velholdte haver, hyggelig havn og en sandstrand. Landbrugsmuseet Melstedgård med den gamle stukmølle er åben for turister, for enden af Melsted strand finder du Melsted badehotel, den ene vej mellem Gudhjem og Melsted er en klippesti, man går helt ude ved havet, og den tur får du en skøn naturoplevelse, duften af kaprifolier og spændende kystflora. En anden vej man kan gå mellem Gudhjem og Melsted kaldes bagvejen slutter i Melsted Langgade med nogle stejle vejstigninger, belønningen er flotte gader og smukke huse, det findes ikke mange steder i Danmark

Vi vender nu tilbage til Gudhjem for at gå på opdagelse i byen og kigge indenfor inde i de mange butikker og Gudhjem har også et stort udvalg af lækkerier til ganen, bl.a. finder du et hyggeligt røgeri, lækker chokolade, store softice og vidunderlige pandekager. I Gudhjem afholdes der også kokke konkurrence under navnet Sol over Gudhjem, det er verdens bedste kokke der dyster, det hele foregår nede ved Gudhjem havn hvor der fremstilles lækre retter med bornholmske produkter. Kokke konkurrencens lidt specielle navn er inspireret af Bornholms nationalret, røget sild på rugbrød og kaldet sol over gudhjem, der er mange oplevelser både i byen og i omegnen.

Historie:

I 1800-tallet begyndte man på at indrette en rigtig havn i Gudhjem, desværre blev det meste af den ødelagt af stormfloden i 1872. Nu gik der 11 år inden havnen blev færdig, men man spildte ikke tiden, man brugte den til at udvikle teknikken med røgning af sild, det røg lystigt op fra køkken skorstene , men fra 1886 og 50 år frem, blev der opført 50 af de karakteristiske røg skorstene, sildene blev fanget om natten og røget om formiddagen og allerede sammen dag blev de sejlet til København hvor de friskrøgede sild hurtigt fik ben at gå på. Dengang lugtede a tjære fr fiskenettene og røgen fra de mange røgerier, det var tydeligt at se at det var en fiskerihavn , bådene lå tæt side om side og om morgenen stod koner og børn og bringe fangsten op til røgerierne.

Seværdigheder og aktiviteter:

Du skal ikke tro at du kun kan besøge Gudhjem om sommeren, der er også noget at opleve om vinteren, der er svømmehal og biograf, restauranter og karamelkogeri der har åben hele året. Om efteråret er der store arrangementer omkring Halloween, som noget nyt er beboerne i Gudhjem blevet enige om at forvandle hele byen til en stor julekalender, forskellige vinduer i byens huse julepyntes og de dækkes til så man ikke kan kigge ind. Hver aften mødes byens beboerne foran dagens vindue så man kan få lov at kigge ind og derefter synges der julesalmer, engang imellem er der nogen der deler godter eller risengrød ud.

Melstedgård Landbrugsmuseum: ligger lidt udenfor byen, her kan hele familien opleve et spændende landbrugsmuseum, der er aktivt om man står pludselig tilbage i 1600-tallet, alle aldre kan deltage i aktiviteterne. Gårdens stuehus er revet ned i 1796, derefter blev et nyt hus opført og det er dette hus der står i dag, der er liv i huset og man kan se døre og vinduekarme fra det tidligere hus, liggesom tapeterne på vægende er kopier af gamle tapeter fra det tidligere hus, i længerne kan man se udstilling af landbrugsmaskiner så man får et indtryk, hvordan livet på landet var på den tid. I staldene er der levende dyr som man selvfølgelig får lov til at klappe

Haven til gården ligner en have fra omkring 1900, det skyldes, at der i tidligere tid gik en vej lige forbi stuehuset, så der var ikke plads til en have, men det egentlig også først i 1860 at det bliver almindeligt med en prydhave, så nu findes der altså en smuk prydhave i forbindelse med gården

Det gamle historiske træskib passagerbåden MS Thor sejler fra Gudhjem langs klippen til Helligdomsklipperne, det er en dejlig oplevelse for både store og små og man har en dejlig udsigt over kysten på turen. MS Thor ligger til ved Lieberts klippen udenfor Bornholms Kunstmuseum, her kan man vælge at stå af, vælge at gå tilbage langs kysten, forøvrigt en smuk tur tilbage til Gudhjem, det er også muligt at stige på båden ved Lieberts klippen. På sejlturen fortæller skipperen om de seværdigheder man passerer og fortæller historier fra vikingetiden. På turen sejler man forbi Hestestenene, Blodegil og Stevelen, båden sejler tæt ind på de stejle klippepartier og grotterne ved helligdommen bl.a Tørre Ovn, Den Våde Havn samt Lysklippen, desuden Helligdomsklippen og Sorte Gryde og ,man passerer også oldtidsgrave på stranden og store Vandreblokke fra istiden

Helligdomsklipperne har været til stor inspiration for mange kunstnere bl.a Vilhelm Kyhn og Michael Ancher, andre malere som Otto Haslund, Carl Issakson og især Oluf Høst har hentet deres motiver ved Gudhjem. Hvis man vælger at gå tilbage fra Lieberts klippen til Gudhjem er det muligt at holde en pause ved den lille hyggelige cafe Dines kan man samtidig få en vidunderlig udsigt over Christiansø og Gudhjem.

Hvis du gerne vil opleve historien tæt på kan du for lov til at detage i bueskydning eller kanonaffyring. Hele familien kn også besøge den befæstede stormandsgård hvor man kan høre spændende historier fra middelalderen, hvis man var stormandsbonde eller en fattig bonde. Børnene kan detage i rollespilsom stormandens væbnere, men kan også gå på skattejagt med metaldetektor , finde perler fra middelalderen i gravekasser, hvis det skulle være regnvejr, kan man opleve sig selv som maler i middelalderen i et aktivitetsrum med materialer fra middelalderen. For børn er der i sommerferien børneteater, et middelaldershow med helte og skurke. Efter showet har du mulighed for at møde helten og skurken, tage billeder eller få autografer.

Hammershus:

Når man er på ferie på Bornholm må man ikke glemme at besøge Hammershus, det er en gammel borgruin hvor det summer af historie. Man kan godt gå rundt på egen hånd, men man kan også vælge at få en guided tur, så får du en fyldestgørende beskrivelse af borgen, og historien om stedet bl.a. hvordan det var at sidde i fængsel eller hvordan man betalte skat, alle historierne bliver fortalt i et sprog så det kan forståes af både børn og voksne.

Hvis du gerne vil vide endnu mere om Bornholm og dens historie, skulle du prøve en skattejagt som bliver arrangeres af Borholms Middelaldercenter, turen varer ca. 1 uge og den går rundt på hele øen hvor man løser opgaver , gætter gåder. Når skattejagten er endt er du blevet en oplevelse rigere og meget klogere på Bornholm og dens historie.


Salene bugt

Hvis du er lystfisker og opholder dig på Bornholm finder du et velbesøgt og elsket område for lystfiskere, Salene Bugt som ligger mellem Røstad og Gudhjem, fra parkeringspladsen ved Helligdomsvej går der en lille sti ned til bugten, man skal bevæge sig forsigtig på stien, da der er mange klipper, førhen var stedet en af Bornholms fineste sandstrande som ikke eksisterer i dag.
Som lystfisker skal du være opmærksom på at der er fredede perioder

Melsted Strand:

Melsted er en dejlig sandstrand den strækker sig fra Melsted Havn til Melsted Badehotel, for enden af stranden er der en lille å, det er en god legeplads for børn, der kan bygge dæmninger,. der er også en badebro som kan benyttes, der er gode parkeringsforhold på stedet

Danmarks største vandfald:

Midt i dalen Døndaleåen ca 20 meter og det danner Danmarks højeste vandfald, samme sted finder man udsigtspunktet Amtmandsstenen, herfra har du en vidunderlig udsigt over dalen, Østersøen og Christiansø,. for vandrere er der nogle vandreture i dalen, i forskellig længde, her får man en vidunderlig naturoplevelse, men der er en ting man skal huske når man besøger Døndalen, vinter og forår så skal man have gummistøvler med.

Helligdomsklipperne:

Helligdomsklipperne er absolut et besøg værd, gennem mange år har brændingen eroderet klippekysten, det har resulteret i at der er blevet dybde kløfter ind i fjeldet. Helligdomsklipperne er 20 meter høje og de har fået deres navn efter en hellig kilde, der løb ud for foden af klipperne, på en mark overfor lå Trefoldigheds kapellet og her hentede man livgivende vand fra den hellige kilde, især ved Skt. Hans valfartede man i gammel tid til stedet idet man håbede på helbredelse, man kan følge nogle af de dybe grotter, bl.a. Våde Ovn, Tørre Ovn og Sorte Gryde, det er grotter der er ca 60 meter dybe, i Sorte Gryde kan man møde den bonholmske grotteedderkop, edderkoppen har et karakteristisk spin , som hænger ned fra loftet som var det små lanterner. Ved Helligdomsklipperne kan du også opleve den løvfældende busk Klipperøn, på dette sted havde Vandrefalken en af sine sidste ynglesteder. Helligdomsklippene tiltrækker turister der gerne vil klatre, hvis du vil opleve Helligdomsklipperne fra havet kan du tage på tur med MS Thor som sejler fra Gudhjem til Helligdomsklipperne, fra båden fra du et enestående overblik over de fantastiske klippeformationer.

Oluf Høst Museum:

I 1998 åbnede Oluf Høst museum , det blev indrettet i Hedvig og Oluf Høst smukke villa, det var en sandt kunstnerhjem og man kunne se Oluf Høst malerier hænge lige præcis der hvor de blev til. Der er også skiftende særudstillinger. Museet ligger i en meget smuk klippehave der skåner ned mod Gudhjem Bjerg, en del af haven er stenbrud,men der vokser også figen og morbærtræer.
Klik for at vise kortet