{{filter.label}}

Sommerhuse i Nexø

Indlæser ferieboliger

Ingen ferieboliger blev fundet

Det er ikke gamle bygninger der præger gadebilledet i Nexø. De bygninger der står i dag er bygget efter 1945.

Da russerne bombede Bornholm 7.og 8. Maj 1945, var Nexø en af de byer der blev ramt hårdt, ja der var blot 10 huse der var uskadt. Byen blev genopbygget i løbet af 7 år. Man fik hjælp fra Sverige, der hjalp med et antal røde træhuse, som endnu står og pryder et af byens kvarterer.Man kan dog også se istandsatte bindingsværkshuse.

Noget af det man lægger mærke til, nemlig de flotte sandstens fliser og havegærder, de stammer fra Frederiks stenbrud. Bruddet eksisterer ikke i dag. På stedet ses i dag stenbrudssøen og stenbrudsgården, hvor der i dag er center for forskning i turisme.

Historie:

Lad os se lidt på Nexø's historie. Tidligere var Nexø et lille fiskerleje i Bodilsker sogn. Byen blev købstad i 1346, men vi skal frem til 1700tallet før Nexø udviklede sig til det den er i dag. Da man havde et godt byggemateriale på øen, nemlig sandsten, det betød at man åbnede Frederiks Stenbrud i 1754. Det betød at man kunne får et velegnet byggemateriale til at udvide havnen i 1755. det kom til at betyde meget for byen og hele den østlige del af øen. Og netop på den baggrund opstod det Bornholmske Dampskibsselskab. Der afgik færge fra øen til København dagligt. Det var noget der skabte vækst og udvikling og det tog yderligeren fart da jernbanen åbnede mellem Rønne og Nexø i 1900

Havnen blev udvidet efter 1945, hvor den blev hjemsted for fiskeri og fra 1960 voksede den yderligere, med fiskeindustri og andet industri.

Sidst i 1900tallet var der nedgang i fiskeriet,men beboerne i Nexø begyndte at udvikle andre indtjeningsmuligheder. Der er Lakesklækkeri i havnen. Kunstakademiet og en designskole blev bygget og på Stenbrudsgården forskes der i turisme. Der opstod mange virksomheder og moderne faciliteter.

Seværdigheder:

Martin Andersen Nexø's hus:

Han er født i København 1869. Han og familien flyttede til Nexø da han var 8 år gammel. På museet kan man se hvordan han boede fra han var 13 år. Han skrev romaner de mest kendte er nok Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn. Han leve fra 1869-1954. Udenfor huset vil det være en god ide at kigge i en meget smuk have, der ligger bag en sandstensmur

Nexø kirke er en af byens ældste bygninger, den overlevede bombardementet i 1945, dog fik den nogle skader. Kirkens tårn er lidt usædvanlig, det er et bindingsværkstårn. Tårnet er byens vartegn.
På kirkegården kan man se Danmarks største samling f bevaringsværdige gravmonumenter

Hvis man interesserer sig for natur er Paradisbakkerne det rette sted. Det er et stort natur og skovområde. De ligger på Bornholms østlige del. Det er et spændende kuperet klippeområde med flotte sprækkedale. Tidligere var Paradisbakkene et område med lyng og det er det område der i dag er dækket af skov.

I Paradisbakkerne kan man se resterne af en gammel gård ved navn Gammelgård på højen er der rester af den gamle ringmur. I Paradisbakkerne kan man også se den 35 tons store rokkesten.

Lige i nærheden af Paradisbakkerne ligger Helvedesbakkerne, det er et spændende område med mange sprækkedale, desuden finder man spor fra vandreblokke, tilbage fra istiden. Paradisbakkerne er et privatejet område, det vil være en god ide at følge de afmærkede stier.

Paradisbakkerne er populært for mountainbikere, men der er ikke afmærkede ruter. Paradisbakkerne er ikke et almindeligt skovområde,det vil være fornuftigt at medbringe et kort over området

Det Bornholmske Jernbanemuseum:

Her kan man se postvognen,godsvognen og ministervognen, deuden udstilledes billeder og jerbanegårdens genstande. Der kørte tog på Bornholm fra 1900-1968. Banen har haft en stor betydning for udviklingen på øen. Der kørte tog mellem Rønne og Nexø, det var et tog der kørte daglig med personer og gods.

Rønne -Allingebanen startede ugentlig som turistbane en årrække efter 1. verdenskrig. Toget sørgede for at transportere de mange turister ud til badehotellerne.Den 3. bane var Allinge-Gudhjem banen

I 1935 blev de 3 baneselskaber lagt sammen til en (DBJ) og først i 1954 blev banen nedlagt. Herefter tog busser og biler sig af transporten. Nexø banen var den der overlevede længst, den kørte sin sidste tur 28. september 1968.

Bornholms sommerfuglepark:

Den blev oprettet i 1997, det hele begyndte med et opvarmet drivhus på en grund hvor der tidligere var gartneri. Et besøg her er et paradis midt i naturen. Når man går gennem parken blive alle sanser vakt. Der er over 1000 farvestrående sommerfugle, man mærker duften og hører fuglestemmer. Der er små søer og vandfald og man kan sågar opleve sommerfuglens enestående forvandling. Man kan slappe af i en hyggelig cafe, men du kan også medbringe en madkurv i den smukke natur.

Nexø Sydstrand:

For ornitologer og andre fugle interesserede er fuglereservatet ved Nexø Sydstrand et godt udflugtsmål. Ved sandstens kystlinjen er der en vegetation der tiltrækker mange forskellige slags ænder og vadefugle

Cykelferie på Bornholm:

Der er 235 km cykelstier på Bornholm. Så øen er et velegnet sted til en cykelferie

De Litauriske Folkesan:

i 1997 ankom 5 Litauriske kunstnere med 5 gamle egetræs stammer til Bornholm. I løbet af 14 dage forvandledes de 5 træstammer til skulpturer. Det er en kunstart mange litauere er kendt for. Det skabte pludselig en græsplæne nord for havnen til et unikt sted
Klik for at vise kortet