Innsbruck er Østrigs 5. største by. Den ligger ved floden Inn og byens navn betyder broen over floden Inn. De gunstige trafik anlæg med veje der gør det muligt at krydse alperne, blev allerede forberedt af romerne i det 4. århundrede, hvor de anlagde hovedvejen Verona-Brenner- Augsburg.
Man skal bruge flere dage for at besøge alle seværdigheder i den historiske bydel. F.eks 2 Goldene Dachl " tækket med 2.629 tagspåner i kobber, Zeugshaus der tidligere var våbenarsenal og i dag er museum, Hofburg med Hofkirche og Kaiser Maximillians gravmæle. Lidt udenfor byen ligger det smukke slot Renaissance Schloss Ambras.
Når det gælder sport er Innsbruck med i 1. række . I 1964 og 1976 var yen vært ved de olympiske vinterlege. I 2008 blev EM i fodbold afviklet på Tivoli stadion.
I Olympia SkiWorld Innsbruck er 260 kilometr præparerede pister og om sommeren er området dækket af vandreveje. Og hvis man ikke har energi til bjergvandring, kan man besøge Alpen Zoo i udkanten af byen.
Der er talrige arrangementer: påskefestival Tirol, Innsbruck promenade koncerter, Vinterskihop konkurrencer, nytårsskiløb.
Omegnen:
Ikke langt fra bymidten finder man Østrigs største naturpark. Hvorfra der er en enestående udsigt. En oplevelse man har svært ved at glemme.
I den gamle bydel , kan man stige på Hungerburgbahn man kan gøre flere stop undervejs: 1. Alpenzoo videre over 2. Hermans Buhl Platz, videre til den 1905 meter høje Seegrube hvor man sommer og vinter kan få de skønneste naturoplevelser og panoramaudsigter. I restaurant Seegrube kan man få en kulinarisk oplevelse af høj kvalitet.
Seværdigheder:
Innsbruck Dom blev bygget i 1180 , derefter fik kirken navnet St. Jakob. Siden dengang har den majestætiske bygning hævet sig højt over byens tage. I det 16 -17 århundrede blev den besadiget ved jordskælv. Mellem 1717 og 1724 blev kirken genopbygget. I dag lyder der klokkeslag fra domkirken og kirken besøges af turister fra hele verden, for at beundre det prægtige kirkerum, med højbarok kirkekunst og smukke loftsfresker.
Lyden fra byens mange klokkespil kan høres overalt " Innsbrucker Friedensglockenspiel " spiller hver middag , det har ialt 57 klokker og det er det største i byen.
Ved den kejserlige " Hofkirche " står 28 sorte mænd vagt, i folkemunde kaldes kirken " Schwarzmanderkirche " De legemsstore broncefigurer står ikjke kun vagt ved kirken men også inde i kirken ved Kaiser Maximillians grav, står der mærkeligt nok 8 damer.
Når man besøger kirken, må man ikke glemme sølvkapellerne, der ligger 2 andre kendte Insbruck borgere begravet. Ferdinand II og hans hustru Philippine Welse. For orgelinteresserede har Hofkirche også noget at byde på, det 500 år gamle Schwalbenner orgel af Jörg Ebert. Det er Østrigs bedst bevarede renaissance orgel.
Hofburg blev bygget under Maximillian I( 1459-1519). Det var en prægtig bygning med sengotik, overdækkede trappegange, vagttårn, stor indgangshal " Frauenzimmer" værelse med kejsernes jagttrofæer, skatkammer og en festsal. På pladsen foran Hofburg blev der afholdt turneringer.
250 år senere besøgte Maria Theresia ( 1717-1780) den kejserlige Hofburg, men synes ikke at den passede ind i tiden.
Fra 1665 var der ikke længere nogen landfyrster i Østrig, derefter boede statholderen i slottets øverste etage.
I 1765 blev Leopold II gift med Maria Ludovica von Bourbon. Efter monarkiets slutning overgik slottet til staten.
Innsbrucks vartegn ligger i hjertet af byens historiske del. " Goldene Dachl " taget der er tækket med 2.657 spåner. Bygningens bagerste gavl er smukt dekoreret.
Hvis man ser på byens andre tage er der endnu et der adskiller sif, vagttårnet fra middelalderen. Den nederste del af tårnet fungerede som fængsel. Via 133 trappetrin kan man komme til tops i tårnet til en udsigtsplatform. Og herfra ser man ikke blot smalle middelalderlige gader men også BergIsel, Palscherkogel og Inn.
Spadsere, shoppe eller sidde på en cafe og nyde synet af byen. Det er noget man kan opleve i Maria Theresien Strasse i dag. Gaden blev grundlagt for over 700 år siden og den eksisterer stadig i dag, i den moderne del af byen, dog er der endnu nogle får gamle huse tilbage, livet foregik i den gamle bydel, som før var omgivet af den middelalderlige ringmur.
I den nye bydel kan du slendre rundt, kigge på butikker og købe ind i de talrige indkøbscentre. Man kan også slappe af i en bar eller på en cafe i Rådhuspassagen med overdækket indkøbscentrum. I denne bydel ser man også den moderne arkitektur.